January 2014

Nyt i værktøjskassen

Amanda holly closeup 1024-1Et par timer i studiet med smukke Amanda Poulsen, som indvilgede i at være test model, da jeg netop havde indkøbt et nyt objektiv,  Nikon 85mm f1.8.
Selvom 85mm f1.8  havde fået meget flotte ord med på vejen af mange kritikere, så var jeg alligevel ganske skeptisk,  da det bare koster en 1/3 af prisen  i forhold til  det noget tungere og mere lysstærke 85mm f.1.4.
Men jeg må sige at mine bekymringer intet havde på sig, objektivet er lynende skarpt, med god kontrast og for mig  meget vigtigt, det giver mig nogle flotte dybe rige farver. Tak til Amanda.

Afstandsloven?

afstandsloven

 Vigtigere end færdselsloven…

  Man behøver ikke at kunne tabeller som denne udenad, for at tage fantastiske billeder. Men hvis man forsøger at sætte sig lidt i fysikken omkring lys,  er der mulighed for at spare en hulens masse tid når man sætter sit lys op i studiet.
Det interessante er her, at  jo tættere man er på lyskilden, jo kortere  bliver der imellem f-stoppene.
Læg mærke til, at der kun er små tyve cm fra øjet til næste blændetrin.
Kvaliteten af lys fremkommer i forholdet mellem afstand og størrelsen på lyskilden. Mange ønsker ofte en stor diffus lyskilde tæt på modellen. På den måde opnår du også det blødeste lys, men faren er at man nemt brænder dele af motivet før og efter det perfekte eksponerings punkt.